Belgische nominaties

Hoewel ik hoopte dat er wegens haar koloniale verleden in België belangstelling zou zijn voor De boom met de bittere bladeren, kwamen de nominaties als een complete verrassing. Eerst De Leesjury, de grootste Vlaamse leesclub voor jongeren. Daarna de Kleine Cervantes, de jeugdliteratuurprijs van Gent.

Direct als ik me in De Leesjury verdiep, spreekt de opzet me aan. De jury bestaat uit kinderen tussen de 4 en 18 jaar, die zijn opgedeeld in zeven leeftijdsgroepen. Elke groep krijgt acht (jonge kinderen) of zes (oudere kinderen) boeken voorgelegd.

De juryleden lezen, bespreken en beoordelen deze boeken. Vaak komen ze samen in leesgroepen om over de boeken te praten. Aan het einde van het leesjaar bepalen ze hun winnaar en reiken ze hun prijzen uit.

De boom met de bittere bladeren is geselecteerd voor de categorie 12 tot 14 jaar. In dezelfde groep zijn nog vijf boeken genomineerd.[1] Als je op de website op zo’n boek klikt, kom je op de pagina waar de jonge lezers hun mening mogen geven.

Zo lees ik dat iemand mijn boek interessant vond omdat hij (of zij) zelf uit Rwanda komt en ‘de meeste woorden en dorpen begreep.’ Een ander heeft zich laten inspireren om het Afrika Museum te bezoeken, en een derde vond het boek niet zo leuk ‘omdat ik zelf rijk ben en niet naar anderen kijk.’  

Van opzet van de Kleine Cervantes ben ik ook gecharmeerd[2]. Deze prijs richt zich op de eerste twee lesjaren van de middelbare school in Gent. De leerlingen worden uitgenodigd hun mening te vormen over een shortlist van zes boeken. Om hun leesplezier te bevorderen, maar ook kritisch te leren debatteren over literatuur.

Dit jaar hebben zich 11 scholen aangemeld. Per deelnemende school vormen tien leerlingen een jury. Ze worden door een leerkracht gecoacht. Een school kan meerdere jurygroepen vormen, die op hun beurt andere leerlingen kunnen betrekken.

De jurygroepen geven hun persoonlijke oordeel in een schooldebat. Een delegatie brengt vervolgens het schoolverdict mee naar het slotdebat, waar de delegaties van alle scholen elkaar ontmoeten.

Door de manier waarop De Leesjury en De Kleine Cervantes zijn opgezet, heb ik het gevoel dat ik de prijs al heb gewonnen. De jongeren gaan gelijk met mijn boek aan de slag. Wat wil je als schrijver nog meer?

Maar de echte winnaars worden bekend gemaakt tijdens het slotdebat in Gent op 28 april, en tijdens het slotfeest van De Leesjury op 4 mei. Op beide ben ik uitgenodigd. Wat een feest!

8 gedachten over “Belgische nominaties

  1. Wat een feest!!! Schrijf je aan het eind van deze blog. En ja, dat is zeker zo. Door de aandacht die je boek krijgt krijg je precies wat je beoogde. Je boek wordt gelezen en de lezers maken op die manier kennis met een andere cultuur. Een cultuur die zo anders is dan je kent en waarin je mensen ontmoet die toch zo herkenbaar en hetzelfde zijn als jij als lezer.
    En nu is je boek een eigen leven gaan leiden en jij bent uitgenodigd op zijn ( of haar) feestjes! Wat een eer! En voor drank en hapjes wordt ook nog gezorgd.
    Na al dat werk is het nu tijd om je laten verwennen en er van te genieten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s