En de winnaar is…

‘Heb je je email al gelezen?’ De stem van de promotiemedewerker van Lemniscaat klinkt opgewonden. ‘Welke email?’ vraag ik. ‘Die van drie minuten geleden,’ dringt ze aan.  Als ik ontkennend antwoord, kan ze zich niet langer inhouden. ‘Je hebt de Glazen Globe gewonnen!’

Het duurt even voordat het indaalt. De Glazen Globe, dat is de prijs voor het beste aardrijkskundige jeugd- of kinderboek. Verhalen waarin thema’s zoals migratie, culturen, arm en rijk, reizen en natuurverschijnselen aan de orde komen. En nu heeft De boom met de bittere bladeren hem dus gewonnen…

Als ik wil gaan juichen, volgt er rap een instructie. ‘Nog aan niemand vertellen, hoor! Je krijgt de prijs tijdens de Kinderboekenweek.’ Ik beloof mijn medewerking aan dit promotiecomplot en hang beduusd op. Nu ben ik een prijswinnaar in het diepste geheim.

Snel open ik mijn mail. De Glazen Globe wordt eens per twee jaar uitgereikt door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG), lees ik op hun website.[1] De jury bestaat uit vertegenwoordigers vanuit het onderwijs en boekenexperts. Hun toetsingscriteria zijn:

 • toegankelijkheid van de geografische informatie voor bepaalde leeftijdsgroepen
 • ordening van informatie en waarheidsgehalte
 • hoeveelheid geografische informatie
 • verheldering door middel van kaartmateriaal en illustraties
 • presentatie van het thema als samenhangend geheel
 • gebruik van begrijpelijk taalgebruik en verklaring van vreemde woorden
 • manier waarop het boek bijdraagt aan het tot stand komen van een eigen mening
 • aantrekkelijkheid van het boek

Dat is niet mis. Toch kan ik me nog geen helder beeld vormen van de Glazen Globe. De lijst met recente winnaars biedt uitkomst. Ik herken De duik van Sjoerd Kuyper (2015) over de Pontjesbrug op Curaçao die je naar het verleden brengt, NEDERLAND van Charlotte Dematons (2013) een uitbundig prentenboek over onze provincies en De Gelukvinder van Edward van der Vendel (2009) over de Afghaanse vluchteling Hamayun. De afgelopen winnaar was Palmen op de Noordpool van Marc ter Horst (2019), een feitelijk maar ook met humor geschreven boek over klimaatverandering.

Ik prijs me gelukkig dat De boom met de bittere bladeren aan deze bijzondere rij wordt toegevoegd. Vanmiddag is de uitreiking op een middelbare school in Winterswijk[2]. Een eindje reizen vanuit de Randstad, maar dat past eigenlijk wel bij een aardrijkskundige prijs.


[1] https://geografie.nl/glazenglobe

[2] Over deze prijsuitreiking meer in de volgende blog.

7 gedachten over “En de winnaar is…

 1. WAT EEN GELUK! gefeliciteerd Ruth, wat een prachtig werk heb jij gemaakt! nog niet je boek gelezen, ik ben zo ver…. dart zal wel verandering in komen. Ik stel me voor dat je boek naar het Spaans vetaald zal worden. Lezend kreeg ik een paar tranen van geluk, misschien trots (je bent een soort taalzusje van me). Enne het is zo bijzonder een kinderboek die over vriendenliefde, geschiedenis, dat het juist een geografieprijs krijgt… een heel groot mysterie. Je zal van je pen leven. Veel liefs uit de Atacama Woestijn, Llanos de Pozo Seco (Vallei van de Gedroogde Put), bij Vallenar, de Poort van de Woestijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s