Oei, ik groei!

Wat doe je als iemand je een bal toegooit? Probeer je hem te vangen? Of laat je hem langs je heen gaan? Na het geven van feedback, nu mijn bespiegelingen over feedback ontvangen. Want ook die kunst is te leren.

Je weet natuurlijk dat die bal eraan komt: de feedback is bijna altijd aangekondigd. Maar als hij buiten je bereik langs vliegt, of met enorme kracht wordt geworpen, zou ik hem laten gaan. Die ballen zeggen vaak meer over de werper dan over jou.

Kies je feedbackpartner(s) daarom zorgvuldig. Niet alleen op kwaliteit, maar ook op kwantiteit. Veel ballen tegelijk kunnen verwarrend zijn. Een cursus met tien romanschrijvers was voor mij teveel van het goede. Het duizelde me zo van hun (op sommige punten tegengestelde) meningen, dat ik na de eerste les afhaakte.

Heb je een bal gevangen, dan begint de volgende stap. Hoe ga je ermee om? Je kan de inhoud klakkeloos overnemen. Dat is het ene uiterste. Daarmee doe je de feedbackgever een plezier, maar jezelf tekort. Op den duur verliezen je verhaal – en jijzelf als schrijver – hun eigenheid.

Helemaal niets aannemen, is het andere uiterste. Je schiet in de verdediging. Je hebt er toch lang en diep over nagedacht? Die ander had gewoon beter moeten lezen! Als je blind bent voor andere opties, ontneem je jezelf de kans op groei.

Wil je verder komen, dan raad ik de gulden middenweg aan. Neem alle gevangen ballen serieus, maar neem ze niet kritiekloos over. Probeer eerst goed te begrijpen wat de je feedbackgever bedoelt.[1] Soms beschrijft hij het ene, maar gaat het feitelijk om iets anders.

Wanneer het punt helder is, laat het dan bezinken. Vind jij dat ook? En zo ja: hoe zou je dat kunnen oplossen?[2] Vaak blijken er, als je er wat langer over nadenkt, nog een heleboel mogelijkheden te zijn.

Eigenlijk is het net zoals dat standaardboek over de eerste kinderjaren, Oei, ik groei![3] De ontwikkeling van een roman gaat met sprongen. En soms doet het een beetje pijn.

[1] Je kan dit doen door vragen te stellen. Bijvoorbeeld: wat geeft je dat gevoel? Wat mis je precies? Wat is daarin belangrijk?
[2] Als de ander een oplossing aandraagt, zou je kunnen vragen: wat levert dat op? Waar gaat het je om?
[3] https://www.oeiikgroei.nl/

2 gedachten over “Oei, ik groei!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s