Wie schrijft, leest

Wie schrijft, leest, adverteert Schrijven Magazine[1]. Een tijdlang had ik daar geen boodschap aan. Ik wilde mijn eigen vorm vinden. Andere Young Adult romans zouden me maar afleiden. Maar toen ik een eind op weg was, werd ik toch nieuwsgierig. Waren er meer westerse schrijvers die zich hadden ingeleefd in een niet-westers personage? Schreven er meer vanuit een conflictsetting die ze niet zelf hadden meegemaakt? En hoe overtuigend was dat?

De keuze voor een niet-westerse hoofdpersoon vond ik nogal een waagstuk. Gelukkig bleek ik niet de enige met dit perspectief. Darcy Rosenblatt had zich in Lost Boys[2] verplaatst in een Iraanse jongen in het Iran & Irak van de jaren tachtig. Gijs Wanders schreef in Rafels van Rio[3]vanuit een jongen in de favela’s in Brazilië en Lieneke Dijkzeul had zich in Aan de Bal[4] ingeleefd in de (west) Afrikaanse Rahmane.

Het kan, concludeerde ik opgelucht toen ik deze romans uit had. Ik vond ze alle drie geloofwaardig. Dat gold ook voor de variant hierop: een westerse hoofdpersoon komt in contact met een niet-westerse cultuur. In Hidden[5] las ik hoe een Brits meisje wordt geconfronteerd met een Irakese vluchteling. En Overspoeld[6] vertelt meeslepend over een Nederlandse jongen die in Sri Lanka was tijdens de tsunami van 2004.

Dan de Young Adult romans in een conflictsetting. Degene die ik las, gingen allemaal over de Tweede Wereldoorlog. De schrijver van The Safest Lie was er niet bij toen joodse meisjes uit het Warschau getto werden gesmokkeld. De schrijver van Zout van de zee[7] heeft niet zelf de oorlogsperikelen in Oost Europa ondergaan. De schrijver van De Boekendief[8] kwam niet om bij het bombardement op Molching in Nazi Duitsland en de schrijver van Elke Dag Een Druppel Gif[9] groeide niet op in een NSB-gezin. Toch vond ik hun romans over deze gebeurtenissen overtuigend. Ook dát kan dus. Een aangrijpend verhaal schrijver over een conflict dat je zelf niet hebt meegemaakt.

Wie schrijft, leest? Ja, inderdaad. Hoewel je het niet op hetzelfde moment hoeft te doen, natuurlijk.

[1] https://schrijvenonline.org/schrijven-magazine
[2] Henry Holt and Company, 2017.
[3] Lemniscaat, 2014.
[4] Lemniscaat, 2004.
[5] Miriam Halahmy, Meadowside Books, 2011.
[6] Gideon Samson in samenwerking met Julius ’t Hart, Querido, 2014.
[7] Ruta Sepetys, Luitingh-Sijfhoff, 2016.
[8] Marcus Zusak, The House of Books, 2014.
[9] Wilma Geldof, The House of Books, 2014.

Een gedachte over “Wie schrijft, leest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s