Over Lachtjuipaarden en de Wereldliteratuur

Alles is al geschreven, schijnt het. Niet erg bemoedigend voor een schrijver zoals ik. Als het waar is, waarom zou je je dan nog inspannen om iets op papier te krijgen? Wat voeg jij dan nog toe aan de eindeloze rij boeken die de schappen van bibliotheken vullen?

Maar: is het wel waar? Laten we de proef op de som nemen. Ik typ in Google: verhalen over het jachtluipaard. (Door mijn neefje van viereneenhalf overigens  Lachtjuipaard genoemd). Raak! De derde hit vermeldt “een prachtig verhaal over een jachtluipaard.”

Iets moeilijker dan: een verhaal over een verdwaalde vis. Wat zegt het orakel van Google? 1) Een verdwaalde maanvis spoelt aan bij Colijnsplaat; 2): afbeelding van vissentatoo op  mannenborst; 3): schilderij van een verdwaalde vis en 4): een visrestaurant genaamd In de Verdwaalde Koogel.

Dat is al minder overtuigend. Of moet ik het niet letterlijk nemen? Misschien gaat het om thema’s. Elk verhaal is volgens Scriptplus terug te voeren op drie oerthema’s. 1) Erbij willen horen; 2) je eigen kracht ervaren ; 3) je meten met anderen. Of deze zaken juist niet willen /kunnen / durven. De Boom met de Bittere Bladeren valt in het eerste thema. Maar hoe zit het met anderen boeken? Ik kan ze moeilijk allemaal lezen.[1]

Over thema’s gesproken: die hebben we bij mijn schrijfclub ook. Elke bijeenkomst kiezen we er één ter inspiratie. Alleen heb ik ze tot nu toe genegeerd, omdat ik fragmenten uit mijn boek inbracht. Ideaal was dat trouwens niet: één schrijfclublid bleek een groot talent te hebben om verstrikt te raken in de Rwandese setting.

Toch was de exercitie waardevol. Dat zat hem vooral in het voorlezen van het fragment. Het hardop uitspreken van je tekst, zeker voor een taalvaardig publiek, kan ik iedereen aanraden. Het vormt je schrijversstem. En dat is meteen wat je toevoegt aan de wereldliteratuur: jouw stem. Want zelfs al bestaan er duizend verhalen over eh… (in mijn neefjes geval) jachtluipaarden, dan nog vertelt niemand over het Lachtjuipaard zoals hij.

[1] Wil je me helpen? Stuur dan een mailtje over je favoriete boek. Valt deze in één van de drie oerthema’s? Waarom wel / niet?

Een gedachte over “Over Lachtjuipaarden en de Wereldliteratuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s