Writer in Residence

Stel. Je wilt een boek schrijven. Bijna een miljoen Nederlanders spelen weleens met dat idee. Dat boek komt er niet vanzelf. Je moet schrijfmeters maken. Minstens 10.000 uren zweten, heb ik ergens opgevangen. Dat zijn ruim 833 dagen van twaalf uur. Een dikke twee jaar non stop, of vier jaar met wat lucht. Oef!

De hamvraag is: hoe blijf je al die tijd op stoom? Voor mij werd dat ergens onderweg een kwestie. Met genoeg geld en weinig tijd had een schrijf-boost in het buitenland geholpen, maar ineens waren de zaken omgekeerd. Ik had wel genoeg tijd en weinig geld.

Als je geen aparte werkkamer hebt, zou ik schrijven in je eigen woning afraden. De klusjes staren je aan, en je bent nooit echt vrij. Beter is het om in een hip café neer te strijken zoals veel Millennials doen. Of wat dacht je van de openbare bibliotheek? Volop werkplekken, gratis wifi en koffie om de hoek. Toen ik dat eenmaal ontdekte, was ik er niet meer weg te slaan.

Maar elke dag pizza verveelt. Ik snakte naar verandering. Die vond ik in de vorm van een Brabants vakantiehuisje van een bevriend stel. Dit schrijvershuisje stond vlakbij een prachtig natuurgebied. Ik schreef, maakte een wandeling, at en sliep. Vijf dagen in dezelfde cadans. Zo kwam ik steeds dieper in mijn verhaal.

Writer in Residence noemde ik deze formule. Het was zo’n succes dat ik besloot het maandelijks te herhalen. Zo maakte ik schrijfmeters in Arcen, Den Haag, Leiden, Groningen, Ratum, Sibkulo, Sint Anthonis, Zeist en Zutphen. Bijkomend voordeel waren mijn gastvrouwen & heren. Met hun stimulerende vragen voedden ze mijn project.

Zie je het al voor je? De ene maand zat ik in Ratum achter een glaswand, en zag het licht over het landschap gaan. De andere maand ontmoette ik in Groningen een oud-collega die zich bij dat Writer in Residence heel wat had voorgesteld. “Welnee, ik logeer gewoon bij Miek!” zei ik, waarna de oud-collega prompt haar huis ter beschikking stelde tijdens de vakantie.

Kijk, daar heb ik nou plezier in. Je bedenkt een klinkende naam en lanceert die in je sociale netwerk. En verdraait: het werkt!

Een gedachte over “Writer in Residence

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s