Het boek verschijnt

Mijn nichtje van vier heeft een bijzonder gave. Als er bijvoorbeeld ergens een trui rondslingert, weet zij steevast van wie die is. En als de stoelen worden verplaatst voor een feestje, kan zij ze exact op hun vaste plek terugzetten.

Ze houdt de dingen om haar heen dus goed in de gaten. De zichtbare, maar ook de onzichtbare. Zo hadden we het in mijn familie pas over mijn boek in wording. Een bekend onderwerp voor haar, want daar ben ik al mee bezig zolang zij leeft.

Even daarvoor had mijn broer Jim laten vallen dat hij het boek online had besteld. Maar toen mijn moeder zei dat ze het bij de boekhandel ging kopen, begon mijn nichtje te protesteren. Dat kon niet! Jim zou het boek toch al krijgen?

Het duurde even voordat het kwartje viel. Mijn nichtje dacht dat er maar één exemplaar van mijn boek zou worden gemaakt! Eigenlijk heel logisch, aangezien we het steeds hadden gehad over ‘het boek van Ruth.’

Zo goed mogelijk heb ik haar uitgelegd dat er niet één, maar heel veel exemplaren van mijn boek zouden worden gedrukt. Dat die allemaal tegelijk zouden worden gemaakt, en dan in verschillende winkels zouden komen te liggen.

Een wonder, als je er goed over nadenkt. Toen ik door de corona geen boekpresentatie kon houden, heb ik dit gegeven aangegrepen. Ik heb overal rondgevraagd naar foto’s van De boom met de bittere bladeren in de lokale boekhandel.

De foto’s stroomden binnen. ‘Het boek verschijnt,’ werd zo letterlijk in beeld gebracht. Prachtig voor mezelf én voor mijn nichtje. Als ze wat ouder is, kunnen we samen lachen om de wonderbaarlijke vermenigvuldiging van ‘het boek.’

Tip: de fotocollage staat op: https://rutherica.com/het-boek-verschijnt/

4 gedachten over “Het boek verschijnt

 1. Hoi Ruth, van harte gefeliciteerd met het uitkomen van je boek! Verdiend! Op 28/8 ging ik net met vakantie, maar ga je boek zeker kopen als ik terug ben. Veel succes met de verkoop. Het zal zeker gaan lopen. Groet, vanaf Samos, Frits 😉

  Like

 2. Bedankt voor je boek,hebben het met belangstelling gelezen en bewondering voor je inlevingsvermogen en schrijftalent.Hebben 3 weken in Rwanda doorgebracht en herkennen veel van de inhoud .
  Groet van Roelof en Eke Mulder ,Warnsveld

  Like

 3. Marianne Reerink

  Ha Ruth,
  Fantastisch dat je boek nu echt is uitgekomen en zo mooi is uitgevoerd!
  Ook ik heb je boek meegenomen op vakantie, naar het eiland Møn en daar onder het Deense licht ben ik nu ruim halverwege ‘De boom met de bittere bladeren’, waarin de duistere, zwarte kant van de geschiedenis van Rwanda aan de orde komt.
  Het verhaal leest makkelijk, je verteltrant is licht, dat is fijn omdat de problematiek juist heel heftig is. Ik leef mee met Maridadi…
  Tot zover mijn reactie.
  Overigens een prachtige titel!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s